De Werkgroep Historie van de Nederlandse Vereniging voor Obstetrie & Gynaecologie
De Werkgroep Historie heeft op het gebied van de Obstetrie en Gynaecologie tot doel:
- het bevorderen van medisch historische kennis.
- het bewaren van medisch historisch erfgoed. Zo verzamelt en beheert de Werkgroep Historie o.a. Nederlandse (leer) boeken, tijdschriften en dissertaties op het vakgebied.
- het stimuleren van medisch historisch onderzoek en het vastleggen van de resultaten hiervan in publicaties.
Beknopte historie
Bestuursleden van de Nederlandse Vereniging voor Obstetrie & Gynaecologie (NVOG) hebben het belang van een historisch besef ingezien en ondersteund door het batig saldo van het Eeuwfeest van de NVOG in 1987 te bestemmen voor de oprichting van de Werkgroep Historie.
De werkgroep werd daadwerkelijk opgericht op 14 februari 1992 door: prof. dr. Otto P. Bleker, dr. Hans J. Houtzager (voorzitter), prof. dr. Jannes Janssens, dr. Ben W. Ketting (secretaris), prof. dr. Frits B. Lammes en dr. Paul F. Wiesenhaan (penningmeester). Het hoogste aantal leden werd bereikt in 2010 (97), in 2024 waren er 88 leden.
Activiteiten
Door leden van de Werkgroep Historie zijn sinds de oprichting tientallen publicaties en meerdere boeken geschreven. De medisch historische publicaties verschijnen vaak in de rubriek Focus op Historie van het Nederlands Tijdschrift voor Obstetrie en Gynaecologie (NTOG). Bij het 25 jarig jubileum van de Werkgroep Historie in 2017 is een selectie van deze publicaties opgenomen in het jubileumboek.
Jaarlijks wordt een Buitendag georganiseerd, met een wetenschappelijk deel en een culturele activiteit. Tot 2018 was er eveneens jaarlijks een “Binnendag”, een sessie op het Gynaecongres. Deze Binnendag is helaas komen te vervallen na de reorganisatie van het Gynaecongres en het onderbrengen van de Werkgroep Historie binnen de Koepel Gynaecoloog en Maatschappij van de NVOG.
Enkele malen werd door de Werkgroep Historie een bijdrage geleverd aan tentoonstellingen op medisch historisch gebied.
De Werkgroep reikt een aanmoedigings- of oeuvreprijs uit: de Hendrik van Deventer prijs, genoemd naar Hendrik van Deventer(1651-1724), pionier op het gebied van de verloskunde. In 2017 werd de Hendrik van Deventer prijs uitgereikt aan dr. Hans J. Houtzager, oprichter van de Werkgroep Historie in 1992.
Tussen 2004 en 2014 verschenen 35 nieuwsbrieven. Deze traditie is weer opgepakt in 2020. Jaarlijks worden twee nieuwsbrieven verzorgd voor de leden en andere geïnteresseerden.
Recente ontwikkelingen
In navolging van historische genootschappen van andere medisch wetenschappelijke verenigingen is in 2023 de website van de Werkgroep Historie opgenomen in die van het Trefpunt Medische Geschiedenis Nederland (TMGN). Deze is gesynchroniseerd met de website van de Nederlandse Vereniging voor Medische Geschiedenis (NVMG).
Op de website van de NVOG is bij de Werkgroep Historie een link geplaatst naar die van het TMGN: https://www.tmgn.nl/nvog. Boeken die de Werkgroep Historie in eigen beheer heeft uitgebracht worden in het TMGN gedigitaliseerd en vervolgens op de website geplaatst, evenals foto’s, films, presentaties en podcasts.
Recent heeft de Werkgroep Historie een ‘eigen’ mailadres, van waaruit de leden over diverse activiteiten worden geïnformeerd en waar men terecht kan voor vragen, suggesties etc.: werkgroephistorie@nvog.nl
Bestuur Werkgroep Historie
Augustus 2024
Lid worden van de werkgroep Historie? Aanmelden kan via Werkgroeplid worden.
De contributie bedraagt € 30 per jaar.