PREVENTIE
Naast het behandelen van ziekten en aandoeningen, spelen gynaecologen in 2025 een belangrijke rol in preventie van ziekte en het behoud van functioneren, zowel voor de individuele patiënt als voor de samenleving.

De belangrijkste taak voor de medisch specialist is het behandelen van een patiënt met een ziekte of aandoening. De gynaecoloog is vaak al betrokken bij het bevorderen van gezondheid, zoals preconceptionele advisering en ontwikkeling van screening- en vaccinatieprogramma’s. Meer en bewuster dan voorheen zal de gynaecoloog de rol van gezondheidsbevorderaar gaan invullen.

VORMEN VAN PREVENTIE
De gynaecoloog richt zich op gezondheid van vrouwen in alle levensfasen. De betrokkenheid van de gynaecoloog bij alle levensfasen creëert een unieke kans om invulling te geven aan preventie. Als geen ander kan de gynaecoloog de invloed van gebeurtenissen in de ene levensfase op een volgende levensfase herkennen en daarop acteren. De gynaecoloog heeft een unieke positie in het leven van de vrouw en heeft een verantwoordelijkheid om invulling te geven aan preventie op alle vlakken.

Preventie is het totaal aan maatregelen binnen en buiten de gezondheidszorg, met als doel de gezondheid te beschermen en te bevorderen door ziekte en gezondheidsproblemen te voorkomen.

Preventie kan worden ingedeeld naar doelgroepen; universeel, selectief, geïndiceerd en zorggerelateerd.

DE GYNAECOLOOG EN PREVENTIE
De gynaecoloog draagt bij aan universele preventie door kennisoverdracht, door preventie actief te agenderen en binnen zorgnetwerken continu aandacht te geven aan preventie.

De mogelijkheden voor selectieve preventie zijn legio, zoals jonge vrouwen met beperkte gezondheidsvaardigheden actief informeren over anticonceptie om de kans op tienerzwangerschappen te verminderen of het tijdens de zwangerschap herkennen van risicofactoren voor diabetes en hart- en vaatziekten op latere leeftijd.

De rol van de gynaecoloog voor de individuele vrouw richt zich toenemend op geïndiceerde preventie, de te bereiken winst is evident. Dit kan op korte termijn zijn, bijvoorbeeld seksuele disfunctie bij pijnklachten, maar ook op lange termijn, zoals zorggerelateerde preventie van verzakking en incontinentie. Maar zeker ook cryopreservatie van eicellen of embryo’s bij oncologische aandoeningen van jonge vrouwen om de gevolgen van ziekte te beperken.

De benodigde cultuurverandering past bij de gynaecoloog. De maatschappelijke betrokkenheid is groot en de communicatieve skills zijn goed ontwikkeld. Door de verschillende rollen in teams en netwerken kan de gynaecoloog initiator, stimulator, ondersteuner en uitvoerder zijn.

AGENDA RICHTING 2025
De NVOG wil de kennis en bewustwording over preventie bij zorgverleners en patiënten vergroten. De gynaecoloog krijgt een actieve rol in  de uitvoering van preventie op alle terreinen. In samenwerking met betrokken partijen geven wij hier invulling aan. Preventie krijgt ruime aandacht in de kennisagenda.

GEZOND ZWANGER WORDEN
Klik hier voor meer informatie over het actieprogramma Kansrijke Start.

Week van ‘Gezond Zwanger worden’ van 17 juni t/m 21 juni 2024
– 6e landelijke conferentie Kansrijke Start 2024. Klik hier

Nadere informatie en/of vragen: kwaliteit@nvog.nl