Op 17 maart sprak minister Agema in het televisieprogramma AVROTROS Radar de aanbeveling uit dat vrouwen met een Ballerine-spiraal contact kunnen opnemen met hun huisarts of specialist om te bespreken of verwijdering nodig is.
De koperspiraal Ballerine werd in 2019 op de Nederlandse markt geïntroduceerd. Bij de herziening van de NHG-Standaard Anticonceptie in 2020, waar de NVOG aan heeft meegeschreven, is deze spiraal niet opgenomen als aanbevolen optie. Reden hiervoor was het beperkte beschikbare onderzoek naar effectiviteit en complicaties, en de geringe praktijkervaring op dat moment. Dit standpunt werd destijds ondersteund door een publicatie in het Geneesmiddelenbulletin.
In 2021 heeft de SIG Anticonceptie vragen beantwoord van de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) naar aanleiding van meldingen over de Ballerine. Ook toen is verwezen naar het advies in de NHG-Standaard.
De Ballerine-spiraal werd in 2021 tijdelijk uit de handel gehaald door schorsing (notified body) van het CE-certificaat. In juni 2022 werd de notified body van de koperspiraal Ballerine opgeheven. Het advies van de NHG en de NVOG bleef ondanks de opheffing van de schorsing onveranderd. Naar onze informatie wordt de Ballerine in Nederland niet meer actief geplaatst.
De SIG Anticonceptie adviseert om bij vragen over anticonceptie gebruik te maken van de NHG-Standaard Anticonceptie.
Bijwerkingen en problemen met koperspiralen kunnen gemeld worden bij het Meldpunt Bijwerkingen Implantaten (MEBI): www.meldpuntbijwerkingenimplantaten.nl. Problemen met hormoonspiralen kunnen gemeld worden bij Bijwerkingencentrum Lareb.
De NHG heeft naar aanleiding van de uitzending een aantal praktische aandachtspunten voor zorgverleners op een rij gezet. Deze zijn te vinden op de website van het NHG.