Gynaecologen Judith Huirne en Astrid Vollebregt pleiten namens NVOG in Tweede Kamer voor betere vrouwengezondheid
Op woensdag 23 april sprak de NVOG tijdens een rondetafelgesprek in de Tweede Kamer over de dringende noodzaak van een nationale strategie voor vrouwengezondheid. Namens de vereniging namen gynaecologen en kartrekkers van het NVOG project Vrouwspecifieke Aandoeningen, Judith Huirne en Astrid Vollebregt het woord. Hun pleidooi was krachtig: vrouwen leven gemiddeld langer in ongezondheid dan mannen, en de zorg en kennis over vrouwspecifieke aandoeningen blijft fors achter.
Samen met WOMEN Inc., het Kennisinstituut, huisartsen, seksuologen, bedrijfsartsen, patiëntenorganisaties en gezondheidseconomen bracht de NVOG de feiten in kaart:
-
Iedere vrouw krijgt vroeg of laat te maken met één of meerdere aandoeningen die alleen bij vrouwen voorkomen
-
De gemiddelde tijd tot diagnose is 7 tot 8 jaar
-
De impact op kwaliteit van leven is groot en de economische impact ook: de zorg- en verzuimkosten van cyclusproblemen, bekkenbodemproblemen en hormonale klachten bedragen samen meer dan 7 miljard euro per jaar
Toch blijft de investering in vrouwengezondheid ver achter. Slechts een fractie van de jaarlijkse 53 miljard aan curatieve zorguitgaven komt terecht bij vrouwspecifieke aandoeningen, en minder dan 1% van het onderzoeksgeld wordt eraan besteed. In de geneeskundeopleiding ontbreekt structurele aandacht voor deze aandoeningen, de vergoedingen voor diagnostiek en behandeling zijn vaak lager dan bij mannen, en er is nauwelijks academische inbedding.
Wat is er nodig?
-
Een nationale strategie voor vrouwengezondheid
Onder regie van het ministerie van VWS, in samenwerking met andere departementen. Vrouwengezondheid moet expliciet onderdeel zijn van kennis- en innovatieagenda’s. -
Structurele financiering van onderzoek
Alleen al voor drie veelvoorkomende vrouwspecifieke aandoeningen zijn meer dan 100 kennishiaten vastgesteld. Zonder gerichte financiering blijven deze hiaten bestaan en blijft betere zorg uit. -
Een duurzame alliantie
Bouw voort op de bestaande samenwerking tussen zorgverleners, patiënten, onderzoekers, beleidsmakers en publieke en private partners. Zo ontstaat een stevig fundament voor structurele verbetering van de vrouwengezondheid in Nederland.
Kortom: prioriteer vrouwspecifieke aandoeningen op alle fronten, daar wordt niet alleen de vrouw maar ook onze hele maatschappij beter van!