INCIP MEETING MILAAN

De jaarlijkse meeting van het International Network on Cancer, Infertility, and Pregnancy (INCIP) bracht op 22 en 23 april onderzoekers en geïnteresseerden in dit gebied samen in Milaan.

De vergadering werd geopend door professor Frédéric Amant, oprichter en voorzitter van INCIP, met het bespreken van interessante publicaties van afgelopen jaar, waaronder de lange termijn uitkomsten van kinderen die prenataal blootgesteld zijn aan radiotherapie (Van Assche et al, Lancet Child Adolesc. Health 2024) en de casus van een neonaat met ernstige immuun gerelateerde enteritis na in utero blootstelling aan pembrolizumab (Baarslag et al, NEJM 2023). Deze mooie studies zijn te danken aan de internationale registratiedatabase van het netwerk, waarin momenteel zo’n 3600 vrouwen geregistreerd zijn, van wie ruim 40% gediagnosticeerd met borstkanker.

Christianne Lok vertelde namens de Adviesgroep Kanker in de Zwangerschap (AKZ) over het ontstaan van de multidisciplinaire adviesgroep in 2012, de resultaten tot dusver en de uitdagingen in de praktijk. Het concept van de AKZ is zich inmiddels internationaal, onder de noemer Advisory Board on Cancer, Infertility and Pregnancy (ABCIP), aan het uitbreiden. Zo heeft Italië sinds vorig jaar ook een nationale adviesgroep – ABCIP Italy. Er werd gebrainstormd over de optimalisatie van het forum en het krijgen van meer naamsbekendheid onder medisch specialisten.

Verder omvatte de meeting een reeks boeiende abstracts, “state-of-the-art” presentaties en posters. Voorbeelden hiervan zijn de presentatie over echografische opvolging van ovariële massa’s in de zwangerschap, fertiliteitssparing bij gynaecologische tumoren en “whole-body diffusion-weighted” MRI als alternatief voor PET/CT in de stadiëring van kanker tijdens de zwangerschap.

De volgende meeting zal plaatsvinden in het voorjaar van 2025 in Leuven. Het 20-jarig bestaan van INCIP zal dan gevierd worden. Meer informatie volgt te zijner tijd.

Indien u een casus over een patiënte met kanker wil voorleggen aan de AKZ, kunt u dit doen op www.ab-cip.org. U kunt een vraag ook rechtstreeks stellen aan de AKZ via akz@nvog.nl. Voor meer informatie over registratie van patiënten in de internationale database en de follow-up van kinderen in het Prinses Maxima Centrum, kan er contact worden opgenomen per mail via cip@nki.nl.

INCIP meeting Milaan 2024

Specifiek zoeken?